Cloudflare is een dienst die je website tegen kwaadaardige aanvallen van buitenaf beschermt.

Het afgelopen weekend moest EUnet een website tijdelijk offline halen voor 2 dagen omdat er klaarblijkelijk een soort van bruteforce-aanval plaatsvond. Het zijn criminele aanvallen met als doel een website uit evenwicht te brengen en zodoende in te breken. Of domweg een crawler met een programmeerfout of, in sommige gevallen, digitale vernielzucht en pesterij.

Cloudflare

Cloudflare is niet iets dat op je website is geïnstalleerd of op onze EUnet-servers, maar zit tussen de bezoeker en je website in. Wanneer een bezoeker naar je website gaat, stuurt de DNS-server de bezoeker naar een webserver. Als je je Cloudflare wilt gebruiken, vervang je de DNS-server die normaliter is ingesteld door die van Cloudflare. Cloudflare stuurt uiteraard de bezoeker naar jouw website, maar niet voordat het de nodige ‘magic’ toevoegt en aanvallen verhinderd.

Gewone bezoekers hebben hier overigens alleen maar voordeel van. 

Blokkeren van IP-adressen

Alle aanvallen die onze server registreren werden in het verleden enkel gesynchroniseerd met de AbuseIPDB. Vanaf vandaag worden deze ook gesynchroniseerd met Cloudflare zodat deze kwaadwillige gebruikers al worden gestopt voor ze onze server kunnen bereiken.